Εδώ και περίπου έναν αιώνα έχουν γίνει αμέτρητες προσπάθειες δημιουργίας μίας Ελληνικής Βιομηχανίας Αυτοκινήτων, είτε υπό τη μορφή μαζικής παραγωγής ή την παραγωγή ανταλλακτικών που για αρχή θα καλύπτουν τις ανάγκες τις χώρας. Ωστόσο, πάντα κάθε φορά το κράτος έκανε τα εύκολα δύσκολα κυρίως μη χορηγώντας άδεια μαζικής παραγωγής των διάφορων πρωτοτύπων που παρουσιάζονταν από Έλληνες κατασκευαστές. Τρανό παράδειγμα αποτελούν τα εργοστάσια του Θεοχαράκη στο Βόλο, τα οποία έκλεισαν έπειτα από ασύμφορες αλλαγές στον τότε φορολογικό νόμο και ενώ βρισκόταν προ των πυλών μεγάλης συμφωνίας με την Hyundai για δημιουργία στην Ελλάδα της μοναδικής γραμμής παραγωγής των κορεάτικων αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της Ελληνικής κρατικής πολιτικής απέναντι στην όποια προσπάθεια δημιουργίας μιας Ελληνικής γραμμής παραγωγής ήταν πολλαπλά και δυστυχώς οικονομικά καταστροφικά για τη χώρα. Πολλοί Έλληνες σχεδιαστές - αρωγοί στις κατά καιρούς προσπάθειες για τη γέννηση της Ελληνικής Αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτή τη στιγμή είτε διατηρούν δικά τους σχεδιαστικά γραφεία και προσφέρουν τις ιδέες τους στους μεγάλους κολοσσούς, είτε συνεργάζονται αποκλειστικά με κάποιον από αυτούς. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι σχεδιαστές του Mini Cooper ή του Toyota Yaris (ΜΚ 1 αμφότερα) ήταν Έλληνες. Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των πασίγνωστων μοντέλων που κυκλοφορούν παγκοσμίως, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από Ελληνικό χέρι. Οπότε το κομμάτι σχεδίαση έκλεισε. Το μέρος τεχνογνωσία δεν υφίσταται ως εμπόδιο καθώς προσωπικά πιστεύω πως μπορεί άνετα ο Έλληνας μηχανικός να παράγει ένα σεβαστό σύνολο, άλλα και η υιοθέτηση ξένης τεχνολογίας εν μέρει είναι αρκετά εύκολο ζήτημα στην οικονομία της παγκοσμιοποίησης. Βέβαια υπάρχει το κομμάτι της ζήτησης, η οποία στη χώρα δεν ξεπερνάει τα 140-150.000 καινούρια αυτοκίνητα ετησίως, αλλά και πάλι αυτό δε θα πρεπε να αποτελεί εμπόδιο. Και φτάνουμε στη νομοθεσία, το 'αγκάθι' αυτής της χώρας που σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατεία στερούσε την επιτυχία από πολλές φιλότιμες προσπάθειες του παρελθόντος. Γιατί όμως να μην στηρίξουμε σαν κράτος την βαριά βιομηχανία; Γιατί να μη δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Η δημιουργία μιας βιομηχανίας αυτοκινήτου είναι εθνική επένδυση και όχι εχθρός. Σήμερα όμως που βρισκόμαστε υπό καθεστώς ΔΝΤ κάτι τέτοιο φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο..Γιατί αφήσαμε τόσες ευκαιρίες να πάνε χαμένες..;
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Ζητείται ηγέτης...!
Η θεοποίηση του χρήματος και της κατανάλωσης υλικών αγαθών έχει κάνει τον Έλληνα αυτό που είναι. Η έλλειψη μιας βάσης νεοελληνικών αρχών και πεποιθήσεων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο Έλληνας είναι επαναπαυμένος στις δάφνες που απολαμβάνει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και θεωρεί δεδομένο ότι αυτόματα διακατέχεται από τις ίδιες ηθικές αξίες του παρελθόντος, αλλά και ότι απολαμβάνει το διεθνή σεβασμό έτσι εύκολα. Αυτό είναι το λάθος που έχουν κάνει όλοι οι πολιτικοί ηγέτες που πέρασαν από τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Θεώρησαν δεδομένο πως η νέα Ελλάδα έχει πολιτισμό, έχει μόρφωση, έχει επιστήμες και έχει ηθική, απλά και μόνο επειδή είχαν και οι πρόγονοί μας. Απλά και μόνο επειδή τα παιδιά στο σχολείο διδάσκονται Αρχαία ή τα έργα του Σοφοκλή. Λες και το ηθικό σύστημα αξιών κληροδοτείται αυτόματα μέσα στους αιώνες και δε χρειάζεται καθόλου συντήρηση. Αντί αυτού, επικεντρώθηκαν περισσότερο στη διατήρηση της εξουσίας τους και στη δημιουργία ορισμένων κατασκευαστικών έργων, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν αυτονόητο να γίνουν αργά ή γρήγορα. Προσωπικά ένας ηγέτης μίας χώρας είναι πάνω από όλα ένας εκπαιδευτικός. Πρέπει να δείξει στο λαό του-τα παιδιά του το σωστό. Να τον οδηγήσει, να τον προστατέψει, να του σταθεί, να τον φροντίσει και να τον υπερασπιστεί απέναντι στους 'κακούς' του φίλους. Να του δείξει τι σημαίνει να είσαι ηθικός και να του παρέχει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Να μην τον πνίγει..να τον κάνει να νιώθει ελεύθερος και δικαιωμένος. Η ΠΑΙΔΕΙΑ είναι η λέξη κλειδί για τη μελλοντική επιβίωση της χώρας. Δεν είναι ούτε η διάσωση των τραπεζών, ούτε η αποπληρωμή του εικονικού κατά την άποψή μου χρέους. Το ηθικό χρέος είναι ανυπολόγιστο μπροστά στο οικονομικό. Η Ελλάδα πάσχει από καινοτομία, από ηθικές απόψεις και από σωστή διοχέτευση των δυνατοτήτων της. Υπάρχει άραγε κάποιος που να το αντιλαμβάνεται αυτό σήμερα; Υπάρχει κάποιος ηγέτης που να καταλαβαίνει ότι πρέπει να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν και να χαράξουμε τη δική μας πορεία; Ότι πρέπει να μορφώσουμε τα παιδιά μας και να παράγουμε Έλληνες πολίτες και όχι Έλληνες καταναλωτές; Ζητείται ηγέτης!
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Το καμένο έχει μικρότερη αξία από το χλωρό!
Ωραίο το θεατράκι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Οι δεύτεροι ζητούν ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ύψους έως και 50 δις ευρώ, οι πρώτοι βγαίνουν και απειλούν πως πρέπει οι του ΔΝΤ να προσέχουν τα λόγια τους και στο καπάκι οι δεύτεροι ξαναβγαίνουν και ζητούν συγγνώμη! Και το κουλό είναι ότι όλο αυτό γίνεται για να υπερτονιστεί το εθνικό φρόνημα της κυβέρνησης και η δήθεν τακτική της "δε σηκώνω μύγα στο σπαθί μου". Ωραία όλα αυτά ρε παιδιά, αλλά μην τα κάνετε με αυτόν τον τρόπο γιατί ο κόσμος γνωρίζει ότι ήδη το ξεπούλημα είναι προσυμφωνημένο! Αφού είναι όρος στο συμβόλαιο που έχετε υπογράψει! Προς τι λοιπόν όλοι αυτοί οι θεατρινισμοί; Το κάνετε για να σώσετε την εικόνα σας; Τι δηλαδή; Ότι θα σας συμπονέσει ο κόσμος και συνεπώς το πολιτικό κόστος θα είναι μικρότερο; Νομίζετε ότι είμαστε χαζοί; Πλέον ο μέσος Έλληνας μπορεί να διακρίνει τι γίνεται. Προσπαθείτε σε συνεργασία με τις πολυεθνικές και το ΔΝΤ να μειώσετε την αξία ενός οικοπέδου-φιλέτο. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μειώσετε την αντικειμενική του αξία στα μάτια των αγορών real estate. Βάζετε τους διάφορους οικονομικούς οίκους στην Αμερική (J.P. Morgan, Goldman Sachs, κτλ.) να διατυμπανίζουν πως η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης είναι ένα μέρος ακατάλληλο για επενδύσεις και ασύμφορο για τα ξένα κεφάλαια. Πέφτει λοιπόν η επενδυτική αξία της χώρας και μαζί με αυτή μειώνετε και η αξία των δημοσίων ακινήτων, των δημοσίων αγαθών κτλ. Και αφού έχει μειωθεί η αξία τους και το δάσος είναι πλέον καμένο συθέμελα, είναι ευκαιρία για τους μεγαλοκαρχαρίες να μπουν και να αγοράσουν την καμένη γη κοψοχρονιά! Ε ε ε! Συνέλθετε ρε ε ε ε ε !! Συγκεντρωθείτε πριν σας πάρει ο διάολος!
Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Γίνεται της..ζουζουνοκαραμελίτσας στο Facebook!
'Μαρία Τσιχλόφουσκα', 'Κατερινάκι Ζουζού', 'Στελίτσα Καραμελίτσα' και δε συμμαζεύεται! Παρέλαση γλυκύτατων ονομάτων που συνοδεύονται από φωτογραφίες πρόωρα ανεπτυγμένων (στο σώμα) έφηβων κοριτσιών! Έχουν κατακλύσει το facebook..Δε λέω...είσαι γλυκιά κοπέλα ρε κορίτσι μου και με τη φωτογραφία που έχεις βάλει γουστάρεις να προκαλείς..και δε μου πέφτει και λόγος στο κάτω κάτω..ούτε έχω κόρη που κάνει τα ίδια..απλά κουβέντα κάνουμε..μιλάμε για ένα εντελώς καινούριο τρόπο έκφρασης της σεξουαλικότητας. Το κορμί πίσω από την βιτρίνα με την ανάλογη ταμπέλα περιγραφής του προϊόντος. Θα μου πεις..that's what facebook is all about και λίγο πολύ ως προϊόντα εμφανιζόμαστε όλοι εκεί. Πρέπει να ανησυχούμε που κάθε κοριτσάκι με άπηχτο μυαλό 'τσιχλοφουσκίζει' στο facebook και προβάλλει εικόνες του κορμιού της μέσα σε εσώρουχα; Είναι τελικά κακό ή όχι όλο αυτό; Μπορεί να ακούγεται συντηρητικό και οπισθοδρομικό, αλλά πραγματικά κάντε ένα search με το όνομα Μαράκι στο facebook και θα βρείτε ένα σωρό αποτελέσματα με το όνομα συνοδευόμενο από κάθε είδους υποκοριστικού επιβεβαίωσης της ζουζουνιάς και της τσαχπινιάς..φαινόμενο της εποχής και αυτό (;) . . . . . .
Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Στρες: ο Καρκίνος του 21ου αιώνα
Όλοι το βιώνουμε καθημερινά. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όμως όταν βρισκόμαστε κάτω από άγχος; Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία από διάφορους φορείς παγκοσμίως, η νούμερο ένα παρενέργεια είναι η υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως το στρες ειδικά σε έντονη μορφή ισοδυναμεί με μία πολύ κακή διατροφή, όσον αφορά τα αποτελέσματα στον οργανισμό. Δερματοπάθειες, σπυράκια, συχνά κρυολογήματα ακόμη και βαρύτερα προβλήματα υγείας πολύ συχνά συνδέονται με το άγχος. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μην έχει άγχος; Ειδικά στην εποχή και τη χώρα που ζούμε, όχι! Ωστόσο υπάρχουν μερικές πολύ μικρές, αλλά ουσιώδεις πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την ένταση της καθημερινής ζωής. Το πρωί φροντίστε να μην ξυπνάτε τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να φεύγετε για τη δουλειά ή τη σχολή με τη ψυχή στο στόμα. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να φάτε ένα σωστό πρωινό, να ενημερωθείτε για τα νέα, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, έστω και για μισή ωρίτσα. Θα παρατηρήσετε πως η μέρα σας θα ξεκινήσει ήρεμα και θα ξυπνήσετε όμορφα και ωραία. Παράλληλα, κάτι πολύ βασικό είναι κάθε φορά που γυρνάτε σπίτι να αφιερώνετε 5 λεπτά στο να μην κάνετε απολύτως τίποτα. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά, αλλά και οι αναρίθμητες υποχρεώσεις 'μπουκώνουν' το μυαλό και είναι υποχρεωτικό για να έχουμε σώας τα φρένας, να μένουμε μακριά από όλα αυτά μέσα στον ίδιο μας το χώρο έστω και για λίγο. Επίσης, δε χρειάζεται να τρελαίνεστε που δεν έχετε λεφτά να φύγετε ένα διήμερο για να ξεσκάσετε. Μία βόλτα με το αμάξι την Κυριακή περιφερειακά της πόλης με απαλή μουσική, είναι αρκετά καλή παρηγοριά στον άρρωστο. Και τέλος σκεφτείτε το παρακάτω: υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει προβλήματα; να μη χρωστάει; να μην έχει υποχρεώσεις και προβλήματα; Και βέβαια όχι..! Δεν είστε μόνοι λοιπόν..Συζητήστε όσα σας αγχώνουν και μην τα κλείνετε μέσα σας..θα συνειδητοποιήσετε πως όλοι πάνω κάτω βρίσκονται εκεί που είστε και εσείς. Για αυτό λοιπόν ΗΡΕΜΙΑ... :)
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011
Στην ξενιτιά οι νέοι
Δραματικά είναι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των νέων, καθώς μόνο το 2010, συνολικά 8.811 Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων μετανάστευσαν στο εξωτερικό για εύρεση θέσης εργασίας. Προβληματισμός για τα στοιχεία της έρευνας της Europass. Οι περισσότεροι είναι κάτω των 30 ετών.
Τάσεις φυγής σε χώρες του εξωτερικού φαίνεται να έχουν ολοένα και περισσότεροι νέοι, προκειμένου να αναζητήσουν μία καλύτερη επαγγελματική τύχη, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 2010 συνολικά 48.811 Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων εγκατέλειψαν τη χώρα μας για μία καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Έλληνες κατέχουν πλέον μία από τις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μετανάστευση για αναζήτηση δουλειάς.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά στην ευρωπαϊκή πύλη Europass.
Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλός, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας, σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.
Το 70% των μεταναστών ενός καλύτερου επαγγελματικού αύριο, μέχρι στιγμής είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών και ειδικότερα, το 13% είναι κάτω των 20, το 34% είναι μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών.
Σημειώνεται ότι το Europass αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας, όπου από το 2005 και έπειτα έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια μόνο το 2010.
Το 1/3 των χρηστών του Europass CV δεν είχαν καμία επαγγελματική πείρα, ενώ το 1/3 είχε επαγγελματική πείρα μικρότερη των 5 ετών.
Για την οικονομική κρίση που βοηθά στην αυξητική τάση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπανικολάου και επεσήμανε μάλιστα ότι η τάση αναζήτησης διεξόδου στο εξωτερικό ισχύει και πριν η κρίση χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας.
"Χρειάζονται πολιτικές συγκράτησης, ευκαιριών και επένδυσης του ειδικευμένου δυναμικού της χώρας. Πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον", πρότεινε ο ίδιος σαν λύση.
Πηγή: www.news247.gr
Ζούμε ωραία πράγματα!
Τι περίοδος και και αυτή ;; !!! Μιλάμε γίνεται της μουρλής. Παντού! Συντόνισα τη δορυφορική και έστρεψα το πιάτο προς τον πλανήτη Γη για να ενημερωθώ για όσα γίνονται σε αυτή την πρασινομπλε φούσκα! Τα πόσα έμαθα, το τι είδα και άκουσα δεν περιγράφεται. Πράγματα ανήκουστα στον δικό μου πλανήτη. Στη Γη λοιπόν, επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των κατοίκων της. Στο βόρειο μέρος μιας ηπείρου που λέγεται Αφρική, αρκετές χώρες είναι έτοιμες να εκραγούν, επειδή οι πόροι των χωρών αυτών εκμεταλλεύονται από τους λίγους και οι πολλοί δεν είναι δυνατό να επιβιώσουν...! Άκου ρε φίλε τι γίνεται! Σε μία από αυτές τις χώρες που λέγεται Αίγυπτος (μία χώρα της οποίας ο πολιτισμός είναι ξακουστός μέχρι και στον δικό μου πλανήτη), υπάρχει ένα καθεστώς το οποίο λέγεται 'δικτατορία' και χρησιμοποιεί τη βία και τα όπλα για να επιβάλλει τους όρους του! Οι κάτοικοι της χώρας διαδηλώνουν κάθε μέρα κατά εκατομμύρια και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα...! Αλλά το μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω! Σε μία άλλη χώρα εν ονόματι 'Ελλάδα'. Κάτι έχω μάθει στο σχολείο για αυτή τη χώρα, στο μάθημα "Πολιτισμός σε άλλους Γαλαξίες"..αλλά αυτό που αντίκρισα ήταν εντελώς αποκαρδιωτικό. Σε αυτή τη χώρα λοιπόν, οι πολίτες έχουν εκλέξει εκπροσώπους, οι οποίοι τώρα κατακρεουργούν τους πόρους της χώρας, απομυζούν από τις πολιτικές τους 'μητέρες' μέχρι και την τελευταία σταγόνα αίματος και ιδρώτα που διαθέτουν και με υποκριτικές τακτικές (δε ξέρω τι σημαίνει υποκρισία, κάπου το είδα γραμμένο - στον πλανήτη μου δεν υπάρχει) εξαθλιώνουν τους ανθρώπους. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως παρατηρώ λιγότερο εξελιγμένα είδη πάνω στη Γη που ζουν σε ομάδες και πραγματικά ευημερούν. Δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος. Δουλεύουν για την ομάδα και όλοι έχουν τα πάντα. Το είδος των ανθρώπων γιατί δε μπορεί να το καταφέρει αυτό; Ο παππούς μου που είχε κάποτε προσγειωθεί στη Γη με το διαστημόπλοιο του και αναγκάστηκε να περάσει κάποια χρόνια εκεί, μου είπε πως ο λόγος που το ανθρώπινο είδος δε μπορεί να εναρμονιστεί με το περιβάλλον, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό είναι το ΚΕΡΔΟΣ. Δεν την είχα ξανακούσει αυτή τη λέξη. Στον πλανήτη μου δεν έχουμε νόμους. Εξάλλου οι νόμοι είναι η άμεση παραδοχή της αδυναμίας επίλυσης ενός προβλήματος. Δεν ξέρω..μπερδεύομαι..η Γη τα έχει όλα..πλούτη, πόρους, καθαρό αέρα, ενέργεια..γιατί αυτοκαταστρέφεται;
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)