Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Parking και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Ξέρετε γιατί η ζωή στη ζούγκλα είναι επικίνδυνη, έτσι δεν είναι; Επειδή υπάρχουν τίγρεις και λιοντάρια. Τώρα αν παρόλα αυτά αποφασίσεις να μπεις στη ζούγκλα και σου επιτεθεί ένα λιοντάρι ή κάποιο άλλο άγριο ζώο, δε φταίει το κτήνος που ψάχνει τροφή για να επιβιώσει, άλλα βέβαια δε φταις και εσύ που αποφάσισες να κινηθείς στη ζούγκλα..είναι δικαίωμά σου. Ποιος φταίει τότε; Η απάντηση είναι η ίδια η φύση, η οποία φροντίζει να επιβιώνει ο ισχυρότερος. Αυτό όσον αφορά στα ζώα..γιατί ο άνθρωπος υποτίθεται πως, όντας νοήμον ον, έχει καταφέρει να φτιάξει μια δίκαιη και πολιτισμένη κοινωνία, όπου όλοι είναι ίσοι και ο αδύναμος προστατεύεται. Φανταστείτε στη θέση του λιονταριού έναν οδηγό Ι.Χ. που παρκάρει μπροστά από μία μπάρα για Α.Μ.Ε.Α. και στη θέση του ανθρώπου στη ζούγκλα βάλτε ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι. Εαν τώρα καταφέρετε να βρείτε ποιος ταιριάζει περισσότερο στη θέση της ζούγκλας, δλδ της άναρχης ανομίας, εγώ προσωπικά θα έβαζα το κράτος και την πόλη. Το Α.Μ.Ε.Α έχει κάθε δικαίωμα να μπορεί να κατέβει από το πεζοδρόμιο, να εισέλθει σε μια δημόσια υπηρεσία, να μπει στο σουπερμάρκετ και να κάνει ένα σωρό άλλες κινήσεις από εκείνες που στον κόσμο των 'νορμάλ' (στο σώμα) ανθρώπων θεωρούνται δεδομένες. Από την άλλη, υπάρχουν τα άτομα τα οποία δουλεύουν στην άλλη άκρη της πόλης και πηγαίνουν εκεί με το αυτοκίνητό τους, ξοδεύοντας 2 και 3 ώρες μέσα σε αυτό. Όταν αυτοί οι άνθρωποι γυρνάνε σπίτι και ενώ το βλέπουν από μακριά δε μπορούν να μπουν μέσα γιατί δεν έχουν καταφέρει μετά από ένα μισάωρο να παρκάρουν. Έπειτα από 10 λεπτά, και ενώ η υπομονή τους και η ανάγκη να ξαπλώσουν στον καναπέ τους χτυπάνε κόκκινο, αποφασίζουν να παρκάρουν πάνω στο σημείο που διευκολύνει τα Α.Μ.Ε.Α.. Συνειδητά λοιπόν, παραβλέπουν το γεγονός πως δυσκολεύουν τη ζωή κάποιων συνανθρώπων τους, ή έστω παραβλέπουν το γεγονός μιας πιθανής κλήσης από τη δημοτική αστυνομία. Η ανάγκη να πατήσουν σπίτι και να βγάλουν τα παπούτσια έπειτα από μία κουραστική μέρα υπερισχύει της ηθικής. Εμένα αυτή η κίνηση των οδηγών αυτών δε μου φαίνεται και τόσο λάθος. Εντάξει δεν είναι σωστό να παρεμποδίζεις τη μετακίνηση ενός ανθρώπου σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά δεν αξίζει και αυτός ο έρμος ο άνθρωπος έπειτα από 12-13 ώρες στο τρέξιμο να ξεκουραστεί; Δύσκολη περίπτωση η απόδοση δικαίου. Ούτε το λιοντάρι, αλλά ούτε και ο άνθρωπος έχουν εντελώς δίκιο ή άδικο. Βέβαια υπάρχουν και οδηγοί γάιδαροι που ενώ υπάρχει χώρος να παρκάρουν παραδίπλα, αυτοί  παρκάρουν παράνομα. Φταίει η πόλη και η έλλειψη λύσεων από τους αρμόδιους, οι οποίοι προτιμούν να αμολάν τη δημοτική αστυνομία για να κόβει κλήσεις παρά να χτίσουν 2-3 πάρκινγκ. Είναι σαν να κόβεις κλήση στο λιοντάρι. Φταίει επίσης το γεγονός ότι ο κάθε οδηγός κοιτάει τη βόλεψή του. 2 λύσεις: μία ρεαλιστική και μία ουτοπική....η ρεαλιστική αφορά τη δημιουργία περισσότερων θέσεων στάθμευσης και η ουτοπική την πιο κοινωνική και ανθρωπιστική μόρφωση τόσο από το σχολείο όσο και από τις σχολές οδηγών. Μπας και γίνουν τα λιοντάρια... γατούλες!

4 σχόλια:

  1. Είσαι λάθος. Εντελώς λάθος. Σε όλα.

    Ο οδηγός που παρεμποδίζει τα ΑΜΕΑ λυπάμαι που στο χαλάω αλλά δεν είναι λιοντάρι, είναι γάιδαρος και δεν έχει καμία δικαιολογία.
    Αν δεν έχει θέση στάθμευσης να πάει σε ιδιωτικό γκαράζ.

    Να σου υπενθυμίσω πως οι μπάρες δεν είναι μόνο για ΑΜΕΑ αλλά και για παιδικά καροτσάκια οπότε δε χρειάζετε κάποιος να γίνει ΑΜΕΑ για να καταλάβει.

    Μιλάς στο τέλος για κοινωνική και ανθρωπιστική μόρφωση αλλά μόνος σου την απορρίπτεις με το κείμενο σου δικαιολογόντας τους γαιδάρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίμαι ΑΜΕΑ.
    Την Τελευταία φορά που κάλεσα την τροχαία και έδωσε κλήση σε άτομο που είχε παρκάρει στη σηματοδοτημένη μου θέση στάθμευσης την επομένη βρήκα το αυτοκίνητό μου σπασμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε γίνεται καμία προσπάθεια δικαιολόγησης των οδηγών που παρκάρουν ετσιθελικά και παρεμποδίζουν τα ΑΜΕΑ. Ούτε επίσης ο κόσμος θα πρεπε να είναι φτιαγμένος γύρω από τον οδηγό ή τις θέσεις παρκαρίσματος. Απλά προσπαθώ να εντοπίσω την πηγή των προβλημάτων και των 2 ομάδων ανθρώπων, η οποία πιστεύω είναι κοινή και αφορά δυστυχώς στην έλλειψη υποδομών και μόρφωσης, όπως ανάφερα παραπάνω. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Σαφώς και προτεραιότητα έχουν τα ΑΜΕΑ και αυτό δεν αμφισβητείται. ΥΓ: δεν έχουν όλοι ιδιωτικό πάρκινγκ. ΥΓ2: Φίλε/-η που σου έσπασαν το αυτοκίνητο, απλά πρόκειται περί ζώων, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τα όσα είπα περί μόρφωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως σχετικός με το θέμα, γνωρίζω ότι το χτίσιμο δημόσιων πάρκινγκ αποδεδειγμένα δεν το λύνει. Υπάρχουν σχετικές μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα πάρκινγκ αυτά τείνουν να προσελκύουν αυτοκίνητα μέχρι το σημείο κορεσμού τους.

    Η σωστή λύση είναι η ενίσχυση των ΜΜΜ και η αλλαγή της νοοτροπίας «κάθε άτομο και αυτοκίνητο». Επίσης πρέπει να θεσπιστεί νόμος που να υποχρεώνει τους κατασκευαστές πολυκατοικιών να φτιάχνουν και πάρκινγκ χωρητικότητας ανάλογης με τον πληθυσμό της πολυκατοικίας.

    Όσο βλέπεις οικογένειες π.χ. τετραμελείας να έχουν 4 και 5 αυτοκίνητα και να τα χρησιμοποιούν καθημερινά αντί του λεωφορείου, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή